Flarfen: een originele dichtvorm
Zoals je weet kun je op verschillende manieren dichten of poëtisch schrijven. Door de jaren heen zijn er verschillende rijmschema’s en dichtvormen ontwikkeld waardoor onze taal steeds rijker wordt. Het flarfgedicht is een perfect voorbeeld van een gedicht dat goed past in onze moderne tijd waarin we constant proberen onze honger naar informatie te stillen. Een flarfgedicht is namelijk een gedicht dat je maakt met hulp van het internet.
Wat is flarfen?
Een flarf is een korte tekst of een gedicht waarbij de schrijver ervan de tekst baseert op zoekresultaten die hij of zij toevallig vindt op het internet. Een flarf kan volledig uit zoekresultaten bestaan, maar ook gedichten waarin woorden van de auteur zelf en fragmenten uit zoekresultaten gecombineerd worden zijn flarfgedichten.
Het flarfen ontstond rond het jaar 2000 en is bedacht door de Amerikaanse dichter Gary Sullivan. Sullivan vond dat te veel vreselijk slechte gedichten de hemel in werden geprezen en ging daarom als kritiek zelf maar hele slechte gedichten schrijven. Hij gebruikte daarvoor vooral de zoekmachine van Google. Zijn kritiek lokte het tegendeel uit: andere dichters gingen ook aan het flarfen en tegenwoordig ziet men een flarf niet meer als kritiek. Het kan juist ook mooi zijn, of lof verdienen. Ook in Nederland en België zien we de laatste tijd steeds meer flarfen ontstaan.
Kritiek
Hoewel het flarfen steeds meer in opkomst is als officiële dichtvorm, zijn er ook mensen die het flarfen helemaal niks vinden. Critici zien flarfen namelijk als de ondergang van de taal. Taal en dichtkunst dienen immers om het diepste van jezelf te uiten, je ziel als het ware bloot te leggen. Flarfgedichten zijn immers gericht op het toeval van het internet en zijn weinig persoonlijk.
Aan de andere kant zijn de lofzangers erg enthousiast over het flarfen: zij vinden juist dat men door middel van het flarfen de eigen woordenschat oneindig kan uitbreiden en dat deze niet wordt belemmerd door het eigen referentiekader of moraliteit. Het toeval waarmee flarfen gepaard gaat, zorgt er juist voor dat schrijvers origineler uit de hoek kunnen komen en een aanvulling kunnen zijn op een veel persoonlijkere soort van dichten.
Voorbeeld van een flarfgedicht
Zoekwoorden:
Verrassing, afkomstig
Duister.
Een verrassing voor de trouwste klanten van Albert Heijn.
Ben je benieuwd wat er voor jou klaar ligt?
Een Eindhovenaar achter tralies.
Drugshandel op het darkweb.
Bitcoins.
Waarschijnlijk afkomstig van knotbomen uit de noordelijke Nederlanden.
- L.V.
Opdracht
Het zelf schrijven van een flarfgedicht.
1. Zoek twee woorden op een willekeurige manier. Je kiest woorden die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Tip: je kunt bijvoorbeeld een school- lees- of woordenboek op een willekeurige pagina openslaan en daar één of twee woorden van gebruiken.
2. Surf naar een zoekmachine (bijvoorbeeld Google) en typ de verschillende woorden in, gescheiden door een spatie. Je kan daarna eventueel nog eens zoeken met de woorden in de andere volgorde, dat geeft soms andere resultaten.
3. Uit de lijst zoekresultaten die je nu ziet, kies je de beste fragmenten. Dit kunnen woorden of zinnen zijn die je aanspreken, die je heel vreemd vindt of juist heel intrigerend. Let op! Gebruik alleen de tekst op de zoekpagina zelf, het is niet de bedoeling dat je de zoekresultaten aanklikt en daarop gaat zoeken!
4. De mooiste, grappigste, raarste, lelijkste of gekste zinnen kopieer je en plak je bij elkaar in een Word-document. Nu kun je echt aan het flarfen gaan! Probeer met de woorden en zinnen een leuk tekstje te bouwen. Je mag er zelf woorden aan toe voegen, leestekens weglaten of toevoegen, volzinnen schrijven of juist met korte woorden werken, een rijmschema gebruiken of juist niet, een verhaaltje schrijven of betekenisloze onzin opschrijven: het kan en mag allemaal!
5. Zoek een passende afbeelding bij je gedicht en plak het gedicht hierop. Mail het gedicht als fotobestand naar je docent Nederlands (ahe of lve), die publiceert het op het Instagramaccount van @bernrodepoezie.
5. De zoekwoorden en het flarfgedicht neem je op in je werkstuk en in je presentatie.

Maak jouw eigen website met JouwWeb